18 jaar? Acht dingen die je moet regelen.

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

  1. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Vraag je zorgtoeslag aan via de website of de app van de Belastingdienst.

  1. Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Voor andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, ben je vaak niet meeverzekerd als je niet thuis woont. Bekijk of je deze zelf nodig hebt.

Check ook je uitvaartverzekering, want er zijn verzekeraars waarbij je tot 18 jaar onder de verzekering van je ouders bent meeverzekerd. Vanaf 18 jaar komt deze dekking te vervallen en dien je je dus zelf te verzekeren voor uitvaartkosten.

Wij bieden speciale verzekeringen aan voor studenten en starters tegen aantrekkelijke premies.
Of het nu gaat om een zorg-, uitvaart-, reis- of inboedelverzekering wij geven je graag een goed advies. Informeer bij ons naar de mogelijkheden info@bijmans.nl of tel.024-6495000.

  1. Vraag een DigiD aan

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering. Je vraagt een DigiD aan op internet met je burgerservicenummer. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

  1. Regel je bankzaken 

Vaak heb je al wel een betaalrekening en een spaarrekening en staat de app van je bank al op je telefoon. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. Begin gelijk met geld opzij zetten.

  1. Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

  1. Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen.

  1. Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.

  1. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal  18. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×