Dit verandert er in 2019 voor woningeigenaren

In 2019 gaat de maximale aftrek voor hypotheekrente iets omlaag. Dat geldt ook voor het eigenwoningforfait. Woningbezitters die geen of een lage hypotheekschuld hebben, krijgen voor het eerst te maken met de ‘aflosboete’.

Minder belastingvoordeel voor hypotheekrente

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken, gaat al een aantal jaren omlaag. In 2019 komt het belastingvoordeel uit op 49%. Dat was in 2018 49,5%. De verlaging merk je alleen als je inkomen hoger is dan €68.507.

Versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek vanaf 2020

Vanaf 2020 gaat de afbouw van het belastingvoordeel versneld omlaag. In 2023 kan iedereen de hypotheekrente tegen het laagste belastingtarief aftrekken.

Eigenwoningforfait daalt iets

Bewoners van een koophuis met een WOZ-waarde van €25.000 tot €1.080.000 gaan iets minder belasting betalen over de waarde van hun woning.

Wat is het eigenwoningforfait?

Bewoners van een koopwoning moeten een bedrag bij hun inkomen optellen. De hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde van het huis. Hoe duurder het huis, hoe hoger de bijtelling. Meer informatie over de bijtelling lees je op de website van de Belastingdienst.

Nieuw: ‘aflosboete’ vanaf 2019 voor woningbezitters met een lage hypotheek

Vanaf 2019 moeten bewoners van een koophuis weer inkomstenbelasting gaan betalen over de WOZ-waarde van hun huis als ze hun hypotheek voor een groot deel of helemaal hebben afgelost. Dat hoefden zij niet meer te doen sinds de afschaffing in 2005. De maatregel wordt in 30 stappen doorgevoerd.

Einde fiscale aftrek bij monumentenwoning

Eigenaren van een monumentenwoning moeten vanaf 2019 rekening houden met het vervallen van de fiscale aftrek voor monumentenpanden. De aftrek wordt vervangen door een subsidieregeling. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de nieuwe subsidieregeling.

 

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×