Een op drie autopolissen heeft geen aanschafwaarderegeling

Een derde van de autoverzekeringen heeft geen aanschafwaarderegeling voor tweedehandsauto’s. Raakt een auto total loss of wordt hij gestolen, dan kan het ontbreken van zo’n regeling de verzekerde enkele duizenden euro’s schelen. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl vergeleek bij 36 polissen van 30 verzekeringsmaatschappijen de vergoedingen voor total loss en diefstal bij tweedehandsauto’s. 24 polissen hanteren een aanschafwaarderegeling voor occasions. Bij 12 polissen gold zowel bij de WA plus als bij allriskdekking geen aanschafwaarderegeling. Verzekeringen zonder zo’n regeling vergoeden doorgaans de dagwaarde, gebaseerd op de ANWB Koerslijst.

De vergelijkingssite waarschuwt consumenten goed op te letten of hun verzekering een aanschafwaarderegeling heeft. In het onderzoek vergeleek Geld.nl bij vijf veel verkochte occasions de aankoopprijs met de dagwaarde. “Hieruit blijkt dat zelfs als je auto op de dag van aankoop total loss raakt of gestolen wordt, je met een dagwaarderegeling tot wel €2.000 euro minder vergoed krijgt dan wat je voor de auto hebt betaald”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Wie voor zijn tweedehandsauto een verzekering kiest die alleen de dagwaarde vergoedt, kan bij total loss of diefstal flink de boot in gaan.”

Sommige autoverzekeringen vergoeden een vervangingswaarde als een tweedehandsauto gestolen wordt. Meestal is dat de dagwaarde van de ANWB Koerslijst plus 10%. Die regeling is gunstiger, maar nog steeds kunnen verzekerden bijna €800 euro mislopen in vergelijking met een aanschafwaarderegeling, zo stelt Geld.nl. De premie is bij verzekeringen met vergoeding van de aanschafwaarde vaak wel hoger.

Ook wij hebben verzekeraars die deze aanschafwaarderegeling aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden bij ons kantoor tel.024-6495000.

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×