Hoe zit het met jouw financiële goede voornemens?

Ruim tachtig procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor dit jaar. De top drie bestaat uit sparen voor een buffer (41 procent), minder onnodige uitgaven (36 procent) en zuiniger aandoen (35 procent). Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken.

Buffer voor onverwachte uitgaven

Eén op de drie Nederlanders zegt waarschijnlijk of zeker geen onverwachte uitgave van € 2.000 te kunnen opbrengen. Nederlanders in de leeftijd 35-44 jaar verwachten het vaakst dit bedrag waarschijnlijk of zeker niet te kunnen opbrengen, terwijl 65-plussers dit juist vaker wel verwachten op te kunnen opbrengen. 14% van de Nederlanders heeft (helemaal) geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Bijna vier op de tien Nederlanders (38%) sparen elke maand een vast bedrag. Nog eens vier op de tien Nederlanders zetten alleen geld opzij als er wat overblijft. Als mensen een buffer hebben, zijn zij beter in staat om financiële tegenslagen op te vangen en komen zij minder snel in de financiële problemen.

Besparen op boodschappen, winkelen en energie het populairst

Voor veel mensen is de start van een nieuw jaar ook weer een belangrijk moment om te kijken
waar ze op kunnen besparen. In de top drie staan besparen op de dagelijkse boodschappen
(38%), besparen op winkelen (37%) en besparen op energie (27%). Jongeren (18-24 jaar) geven opvallend vaker aan te willen besparen op koffie halen (29%) en uit eten gaan (41%).

Andere financiële goede voornemens betreffen onder meer het ‘kijken of mijn verzekeringen nog passend zijn’ (zeventien procent), ‘hypotheek (deels) aflossen’ (vijftien procent) ‘tenminste één keer inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl’ (veertien procent) en ‘geld opzij zetten voor mijn pensioen’ (twaalf procent).

Van vier naar twee belastingschijven nog niet voor iedereen bekend

Op 1 januari 2020 zijn er weer een aantal regelingen veranderd en stijgt bijvoorbeeld het minimumloon en de AOW. Bijna de helft van de Nederlanders (46%) is (nog) niet bekend met de verandering in de belastingschijven in 2020 (er komen twee belastingschijven in plaats van de huidige vier; 37,35 procent voor het inkomen tot en met € 68.507,- en 49,5 procent voor alles daarboven).

De veranderingen in geldzaken pakken niet voor iedereen hetzelfde uit en hangen af van de persoonlijke situatie.

Wat betekent dit voor mij?’ geeft consumenten inzicht

Nieuwsgierig naar je eigen financiële situatie? Naast het onderzoek heeft Wijzer in geldzaken ook een online tool “Wat betekent dit voor mij?”.

‘Wat betekent dit voor mij?’ laat zien wat veranderingen in de wetten en regels op 1 januari 2020 betekenen voor jouw portemonnee. Als je antwoord geeft op de vragen, krijg je een overzicht van maatregelen die voor jou van belang zijn. Bij iedere maatregel wordt inzichtelijk gemaakt wat er verandert, welke financiële gevolgen dit kan hebben en wat je daaraan kunt doen. Doel is om mensen te helpen keuzes te maken om hun geldzaken bij te sturen.

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×