Maximale korting collectieve zorgverzekering omlaag in 2020

Minister Bruins van Volksgezondheid kondigde vorig jaar al aan dat de korting op zorgcollectiviteiten gaat veranderen. Hij sprak zelfs over een “nepkorting”. Vorige maand is dit besluit officieel door de Raad van State in de Staatscourant geplaatst en daarmee definitief. De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering gaat per 1 januari 2020 van 10% naar 5 %. Voor de aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars zelf blijven bepalen welke korting ze maximaal geven.

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die met veel mensen afgesloten wordt, bijvoorbeeld speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf, leden van een thuiszorgorganisatie of chronisch zieken van een patiëntenvereniging. Via deze collectieve zorgverzekering krijgt u korting op de premie, de collectiviteitskorting. In sommige gevallen biedt de verzekeraar extra of speciale vergoedingen afgestemd op de doelgroep en zijn er inhoudelijke afspraken gemaakt over de zorg waar de deelnemers aan het collectief recht op hebben.

Oneigenlijk gebruik

Ooit is de collectiviteitskorting in het leven geroepen om te leiden tot een kostenbesparing voor de verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan administratieve voordelen, omdat de premie via de werkgever wordt geïncasseerd. Alleen moet een collectiviteitskorting wel aan bepaalde eisen voldoen om zo de korting te rechtvaardigen. Het moet een toegevoegde waarde leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van extra zorg die relevant is voor de betreffende doelgroep van de collectiviteitskorting. Ofwel; de collectiviteit moet zorginhoudelijk geladen zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat in ongeveer een derde van de zorgcollectiviteiten zorginhoudelijke afspraken zijn gemaakt. Op basis daarvan kan een collectieve regeling voor de zorgverzekering dus een nuttige functie hebben, maar bij het merendeel wordt er oneigenlijk gebruik gemaakt van de regeling. Verzekeraars werken aan het uitbreiden van de zorginhoudelijke afspraken.

Laatste kans

Een verlaging van de korting moet onbedoeld gebruik tegengaan. Geconstateerd is namelijk dat de bedoelingen van de collectiviteitskorting langere periode niet of nauwelijks gerealiseerd werden. Verder is vastgesteld dat een korting van 10 procent niet bijdraagt aan het realiseren van de oorspronkelijke bedoelingen; een maximum van 5 procent is reëler. Deze verlaging compenseert ongewenste financiële kruissubsidiëring, verhoogt de transparantie van het polisaanbod en biedt betrokkenen tegelijkertijd een laatste kans om het bedoeld gebruik van de collectiviteitskorting aan te tonen.

Vervolgmaatregelen

Er is bewust gekozen om op korte termijn een onderzoek te starten, zodat zorgverzekeraars gedwongen worden om snel beoogde resultaten te boeken. Zorgverzekeraars weten tenslotte al sinds medio 2018 dat deze wijziging vanaf 2020 zal plaatsvinden. Naar verwachting zullen de effecten van deze veranderingen pas eind 2020 zichtbaar zijn. Indien nodig worden er normen ontwikkeld en geïmplementeerd om onbedoeld gebruik tegen te gaan. De resultaten van het onderzoek naar deze effecten zijn richtinggevend voor de besluitvorming over vervolgmaatregelen.

Wat betekent dit voor uw zorgverzekering?

Heeft u nu een collectieve zorgverzekering? Dan gaat u vanaf 1 januari 2020 mogelijk meer zorgpremie betalen omdat u minder korting krijgt. Als u een collectieve zorgverzekering via de gemeente hebt, bestaat de kans dat die vanaf 2020 stopt.

Vóór 12 november 2019 maken alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor de zorgverzekering 2020 bekend. In die periode komt u dus ook te weten wat u vanaf volgend jaar betaalt voor uw collectieve zorgverzekering. Verstandig om dan een vergelijking van zorgverzekeringen te maken, zodat u snel ziet of uw collectieve verzekering ook in 2020 nog steeds op uw wensen aansluit. Zo’n collectieve zorgpolis lijkt vaak erg aantrekkelijk. Maar onderaan de streep kan de daadwerkelijke korting een stuk minder zijn. En bent u mogelijk duurder uit dan met een ‘gewone’ zorgverzekering.

Hulp nodig bel ons dan, want wij helpen u graag.

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×