Op vakantie met de elektrische auto – waar moet je op letten?

Ga jij op vakantie met een elektrische auto? Dan heb je wellicht vragen zoals: waar kan ik onderweg mijn auto opladen? Kan ik mijn laadpas ook in het buitenland gebruiken? Werkt mijn laadkabel overal? Lees hier alle tips zodat je goed voorbereid op vakantie gaat met een elektrische auto.

Tip 1: Check het land van bestemming

Wanneer je een weekendje weg gaat in Nederland, reis je zeer gemakkelijk met een elektrische auto. Met meer dan 27.000 laadpunten in ons eigen land is er altijd eentje binnen handbereik. Naast Nederland zijn ook Noorwegen en Frankrijk voortrekkers in elektrische mobiliteit. Maar het laadnetwerk is niet in alle landen even goed. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van je reisbestemming.

Tip 2: Stippel je reis zorgvuldig uit

De gemiddelde volledige elektrische auto rijdt 150 tot 300 kilometer op een accu. De kans is dus groot dat je één of meerdere tussenstops moet maken om op te laden. Bekijk vooraf waar dit onderweg mogelijk is. Je kunt hier websites voor gebruiken waar alle laadpalen in Nederland en Europa op vermeld staan, zoals Oplaadpunten.nl en Chargemap.com.

Houd rekening met verschillende uitwijkmogelijkheden, zodat je niet in de problemen komt als een laadpunt ter plaatse defect of bezet blijkt te zijn. En kies je voor een overnachting onderweg? Dan is het natuurlijk handig dat je bij de accommodatie kunt opladen.

Tip 3: Check of je laadpas geschikt is voor het buitenland

Om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Niet alle laadpassen zijn ook geschikt voor het buitenland. Dit hangt af van het type laadpas en van het land van bestemming. Controleer daarom waar je met jouw pas uit de voeten kunt en of je eventueel een extra pas moet regelen.

Tip 4: Controleer welke stekker wordt gebruikt

Bij 95% van alle laadpunten in Europa kun je terecht met de reguliere Mennekes laadkabel (ook wel Type 2 genoemd). Alleen in Frankrijk en Italië wordt sporadisch gebruik gemaakt van Type 3 stekkers.

Tip 5: Vermijd drukke reisdagen

Het is niet aan te raden om je reis te plannen in de drukke zomerperiode, bijvoorbeeld rondom zwarte zaterdag. Je kunt dan namelijk op een warme dag in een ellenlange file belanden. Door de airco is de accu sneller leeg en dit zorgt ervoor dat je eerder bij een laadpaal staat.

Tip 6: Zorg dat je een smartphone bij je hebt

Hoe grondig je voorbereiding ook is, je reis kan altijd anders verlopen. Met je smartphone kun je onderweg altijd een laadpunt in de buurt opzoeken en de beschikbaarheid bekijken. Handig: hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar. Maak voor de zekerheid screenshots van de locaties met je telefoon. Zo zijn deze ook toegankelijk als je geen internet of WiFi hebt.

Tip 7: Controleer je verzekering

Of je nu met een elektrische of een gewone auto op reis gaat, er kan altijd iets gebeuren onderweg. Controleer van te voren hoe pechhulp is meeverzekerd op bijvoorbeeld uw auto- en/of reisverzekering. Mocht dit niet goed geregeld zijn dan kunt u via ons een Pechhulpverzekering afsluiten waarbij u kunt rekenen op professionele hulp bij pech. Voor meer informatie bel of mail ons tel.024-6495000 of info@bijmans.nl

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×