Plannen Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag is elk jaar het moment waarop de regering de begroting en de belastingplannen voor het volgende jaar bekend maakt. Wat heeft de overheid dit jaar voor u in petto? U vindt hier een selectie van de voorstellen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde; wij bespreken deze in hoofdlijnen.

Er is goed nieuws te melden, we gaan er ook in 2019 op vooruit! De koopkracht stijgt gemiddeld met 1,5% en naar verwachting groeit de economie volgend jaar met 2,6%.

Van 4 naar 2 belastingschijven

De inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) zal in plaats van vier over twee schijven verdeeld worden. Na een geleidelijke overgang is er vanaf 2021 alleen nog een hoog en een laag tarief. De nieuwe tarieven pakken voor de hogere inkomens gunstig uit, maar voor de mensen die tot nu toe alleen het laagste tarief betaalden is de nieuwe maatregel duurder.

Daar staat wel tegenover dat de inkomensafhankelijke heffingskorting wordt verhoogd, zodat iedereen onder de streep profiteert van de nieuwe belastingmaatregelen.

Wat verandert er voor de hypotheek?

De eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen voor de hypotheek worden bevestigd. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt versneld zodat in 2023 het beoogde maximale aftrektarief (van afgerond 37%) wordt bereikt. Voor 2019 geldt nog het maximale aftrektarief van 49% (ter vergelijking: in 2018 was dit 49,5%).

Het hypotheekplafond blijft 100%. Dit betekent dat je de aankoopkosten van een woning (de zogenoemde kosten koper) niet kunt lenen bij de bank maar met eigen geld moet betalen. Het hypotheekplafond geldt alleen voor professionele hypotheekverstrekkers zoals banken. Wanneer je bijvoorbeeld bij je familie geld leent voor de aankoop van een woning kun je dus wel een groter bedrag lenen. Maar dit leidt er niet toe dat je ook over dit grotere bedrag recht hebt op het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer de lening niet direct verband houdt met de aankoopkosten van de woning, is de rente niet aftrekbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een extra bedrag is geleend om de inrichting van de woning te betalen.

Zorgpremie stijgt, eigen risico gelijk

De zorgpremie gaat komend jaar verder omhoog, zo werd bekend tijdens Prinsjesdag. De stijging van de basispremie is forser dan het jaar ervoor en loopt op naar meer dan € 10,- per maand (€ 124,- per jaar). Het verplicht eigen risico blijft volgend jaar gelijk: € 385,- per jaar. Dit eigen risico geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en alleen voor zorg vanuit de basisverzekering. Voor sommige vormen van zorg geldt het eigen risico niet.

De zorgverzekeraars maken hun premies uiterlijk 12 november definitief bekend. De werkelijke premies verschillen per zorgverzekeraar en kunnen afwijken van de premie in de Miljoenennota.

Ter compensatie gaat de maximale zorgtoeslag ook omhoog. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt naar € 92,- per maand, die van meerpersoonshuishoudens naar € 277,- per maand.

In 2019 wijzigen enkele zaken in de basisverzekering:

1.Maximum eigen bijdrage medicijnen

De eigen bijdrage voor geneesmiddelen wordt vanaf 1 januari 2019 gemaximeerd op € 250,- per jaar. Dit betekent dat u jaarlijks nooit meer dan deze € 250,- aan eigen bijdrage betaalt als u medicijnen gebruikt. Op dit moment is er geen grens, waardoor patiënten soms flink moeten bijbetalen voor bepaalde medicatie. Vooral mensen die gebruik maken van dure ADHD-medicatie kan dit een flink financieel voordeel opleveren.

2.Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Vergoeding van de gecombineerde leefstijl interventie. Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

3.Oefentherapie bij COPD

Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

4.Paracetamol & voedingssuplementen

Vanaf 2019 wordt zware paracetamol (1000 mg dosering) niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Vanwege de lage kosten van paracetamol vindt het Ministerie van Volksgezondheid dat patiënten de kosten hiervan zelf moeten dragen. De besparing levert de schatkist 20 miljoen euro op. Ook bepaalde voedingssuplementen, zoals vitamines en mineralen, worden uit het basispakket gehaald.

5.Vergoeding zittend ziektevervoer

De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt alleen het vervoer vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.

Deze plannen van de regering moeten nog door de Tweede en de Eerste Kamer goedgekeurd worden. De plannen kunnen daardoor nog wat wijzigen.

Check: wat betekenen de kabinetsplannen voor jouw portemonnee?

Tweeverdieners met bovenmodale inkomens profiteren het meest van de kabinetsplannen voor het nieuwe jaar. Wil je weten wat er voor jou allemaal verandert in 2019? Vul dan de tool van Wijzer in Geldzaken in: klik op onderstaand logo en beantwoord enkele vragen over jouw persoonlijke situatie en ontdek wat de kabinetsplannen betekenen voor jouw portemonnee.

Wijzer in geldzaken

 

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×