Stappenplan voor slachtoffers van cybercrime.

Cybercrime is in Nederland aan de orde van de dag. Zowel particulieren als organisaties en bedrijven worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met deze vorm van criminaliteit. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Toch zijn wij Nederlanders nog onvoldoende op de hoogte van de risico’s die we lopen.

Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee men te maken kan krijgen. Onderstaand een aantal van de meest voorkomende varianten:

Phishing
Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit jouw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten. Neem liever contact op met de afzender, zoals de bank of een bedrijf.

Tip: vaak kun je de foute link zelf al herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met je cursor opstaan (zonder te klikken!). In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres in je browser. Vaak is direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met de zogenaamde afzender.

Malware
Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Er kan informatie op je computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat je computer hierdoor niet meer te gebruiken is.

Password cracking
Criminelen achterhalen je wachtwoorden om vervolgens in te breken op je computer, telefoon en/of netwerk.

Identiteitsfraude
Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken jouw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.

Ransomware
Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden

Ik ben slachtoffer, wat nu?

Ben jij slachtoffer geworden van cybercrime? Volg dan onderstaand stappenplan:

Stap 1: Verbreek direct de internetverbinding om verdere verspreiding van gegevens te voorkomen.

Stap 2: Informeer de IT-afdeling of laat iemand naar de computer/telefoon kijken waarop de aanval is gepleegd. Scan de computer vervolgens op malware.

Stap 3: Maak indien mogelijk een back-up van je bestanden.

Stap 4: Blokkeer eventuele betaalrekeningen.

Stap 5: Doe aangifte bij de politie. Het is aan te raden om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn tijdens de aangifte.

Tot slot nog 5 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetcriminelen:

  1. Zorg voor goede antivirus software
  2. Installeer regelmatig software-updates
  3. Gebruik sterke wachtwoorden
  4. Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders
  5. Klink niet zomaar op vreemde links

 

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×