Veranderingen voor kopers van huizen en huiseigenaren per 2018

Elk jaar verandert er wel iets op het gebied van de woningmarkt. Misschien ben jij wel van plan te gaan verhuizen en ben je van plan een nieuwe woning aan te schaffen. Dan is het goed om te weten welke veranderingen er gaan plaatsvinden. Hieronder lees je wat er gaat veranderen in 2018.

Maximale hypotheekbedrag omlaag

Wil je een hypotheek aanvragen, houd er dan rekening mee dat met ingang van 1 januari 2018 de maximale hypotheek nog maar 100% van de totale waarde van de woning mag bedragen. In 2017 was dit nog 101%. Dat betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Vanaf dit jaar kunnen tweeverdieners iets meer geld lenen. Het laagste inkomen wordt in 2018 namelijk voor 70% meegewogen in het bepalen van het hypotheekbedrag. In 2017 was dit nog 60%. Willen je partner en jij dit jaar een nieuwe woning kopen? Dan biedt dit jullie als huizenkopers dus iets meer ruimte.

Hogere Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Doordat de huizenprijzen stijgen, gaat de grens voor een hypotheek met NHG in 2018 omhoog naar 265.000 euro. In 2017 was dit nog 245.000 euro. Duurdere woningen komen daardoor in aanmerking voor NHG.

Renteaftrek restschuld niet langer mogelijk

Wie na 1 januari 2018 zijn huis verkoopt met verlies en geld moet lenen om het verschil te overbruggen, heeft geen recht meer op belastingaftrek van deze rente. Voor wie nu al rente betaalt over zijn restschuld verandert er per 1 januari niets en blijft de termijn van 15 jaar gelden voor de aftrekbaarheid van de rente.

Wat verandert er nog meer voor jou financieel in 2018? Doe de test!

Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ helpt Wijzer in geldzaken jou inzicht te krijgen in maatregelen die voor jouw persoonlijke financiële situatie van belang zijn. Je vindt de tool hier: https://www.wijzeringeldzaken.nl/wat-betekent-dit-voor-mij/

 

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×