Wat te doen bij bliksemschade?

Een warme en broeierige zomerdag in Nederland eindigt regelmatig met een flinke onweersbui. Soms ver weg, en als je pech hebt recht boven je woning. Maar wat moet je doen als de bliksem inslaat? En ben je dan verzekerd tegen bliksemschade?

Wanneer is er sprake van bliksemschade?

Als de bliksem in jouw woning slaat, of bij jou in de omgeving, kan er behoorlijk wat schade veroorzaakt zijn. Er kan brand ontstaan, schade aan elektrische apparaten ontstaan of muren kunnen doorscheuren. Ook je auto of motor kan beschadigden door een blikseminslag. Alles wat door de bliksem is veroorzaakt noemen we bliksemschade.

Wat te doen bij bliksemschade?

In huis:

Slaat de bliksem in en ontstaat er brand of schade? Probeer de schade dan zoveel mogelijk te beperken, maar let hierbij wel op je eigen veiligheid. Breng je adviseur op de hoogte, hij of zij kan je helpen bij het indienen van een schadeclaim.

Er kan sprake zijn van directe blikseminslag, dat wil zeggen dat de bliksem inslaat op je eigen woning of indirecte blikseminslag, dan slaat de bliksem bij een woning of boom in de buurt in, waardoor je schade kunt hebben aan je elektrische apparaten. De bliksem zorgt dan namelijk voor een piek in het stroomnetwerk als deze inslaat. Via leidingen en kabels in de grond komt deze hoge spanning ook jouw huis binnen. Deze plotselinge hoge spanning kan voor je elektrische apparaten te veel zijn, waardoor ze kapot gaan. Dit wordt ook wel inductie genoemd. De meeste verzekeraars vergoeden deze schade ook.

TIP! Bewaar elektrische apparaten die kapot zijn. Soms wil de verzekeraar die zien om de schade beter te kunnen inschatten.

In de auto:

Als de bliksem in jouw auto slaat, blijf dan 15 minuten in je auto zitten. Daarna kun je veilig uitstappen. Een auto kan goed tegen blikseminslag, maar heb je toch schade opgelopen? Breng dan je adviseur op de hoogte.

Is bliksemschade verzekerd?

Met een inboedel- en opstalverzekering ben je doorgaans verzekerd tegen bliksemschade. De inboedelverzekering verzekert de schade aan je spullen (waaronder schade aan elektrische apparaten). De opstalverzekering dekt de schade aan je woning. Ook je voertuig is verzekerd tegen bliksemschade door je autoverzekering. Dit is uiteraard wel alleen bij een beperkt – of volledig casco-dekking. Lees hiervoor de polisvoorwaarden goed door.

« Terug naar overzicht

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×