Pensioen voor ondernemers

Pensioen voor u als werknemer

Pensioen voor uw werknemers

Pensioen voor ondernemers

Mogelijkheden om in uw pensioen te voorzien

Om als ondernemer te zorgen voor een goed pensioen, moet er veel vermogen bij elkaar worden gespaard. Hiervoor zijn verschillende manieren. En elke manier heeft voor- en nadelen. Het is onze taak om te kijken welke manier het beste bij u past. Wij geven u graag advies hierover.

Sparen en/of beleggen in box 3

U kunt er natuurlijk voor kiezen om te gaan sparen of beleggen in box 3.  In box 3 van de inkomstenbelasting  staan alle privé bezittingen en schulden (excl. de aftrekbare hypotheek).  Hiermee heeft u veel flexibiliteit en kunt u doen met uw vermogen wat u wilt. Dat is ook meteen het nadeel dat u het geld ook voor andere zaken kunt gebruiken. Hierdoor moet u wel de discipline hebben om het vermogen niet te gebruiken voor uw pensioendatum.

Fiscaal heeft u al inkomstenbelasting betaalt voordat het geld in box 3 zit. Het vermogen in box 3 is vrijgesteld voor zo’n € 25000 per volwassene.

Lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente

Hierbij gaat u ook sparen of beleggen, maar dan via een lijfrente. U kunt het geld alleen gebruiken voor een lijfrente-uitkering. Dit is een periodieke uitkering vanaf de pensioendatum. Eerder kunt u niet een uw geld komen.  De uitkering is ook afhankelijk van de rentestand op uitkeringsdatum. Is de rentestand laag, dan krijgt u minder uitkering, dan als de rente hoog is.

Tot een bepaald maximum kunt u uw koopsomstorting of premies fiscaal aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dit heet de jaarruimte. Dit maximum is afhankelijk van uw winst uit onderneming. Hoe hoger uw winst uit de onderneming, hoe meer u fiscaal voor een lijfrenteverzekering mag aftrekken. U kunt uw fiscale aftrek (jaarruimte) berekenen op de website van de Belastingdienst.

De Oudedagsreserve

De Oudedagsreserve is een aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. U reserveert de Oudedagsreserve in eerste instantie als aftrekpost waarmee u over extra liquide middelen kunt beschikken. Uw jaarlijkse dotatie voor de Oudedagsreserve is gebonden aan een tweetal maxima: u mag 12% van de winst reserveren (met een maximum) en uw totale Oudedagsreserve mag niet boven uw ondernemingsvermogen uitkomen.

Als u de Oudedagsreserve als aftrekpost heeft gebruikt dan moet u op enig moment fiscaal afrekenen over de reserve. Dit gebeurt in één keer over het gehele bedrag, terwijl u hier waarschijnlijk geen middelen voor heeft! Met een lijfrente voor uw Oudedagsreserve zorgt u voor een goede oudedagsvoorziening en wordt de Oudedagsreserve méér dan alleen een fiscale aftrekpost. U kunt uw bestaande Oudedagsreserve in één keer of geleidelijk omzetten in een lijfrente of uw jaarlijkse dotatie voor de Oudedagsreserve hiervoor aanwenden.

Stakingswinst bij bedrijfsbeëindiging

Bij het stoppen of bij overname van uw bedrijf komt winst uit de onderneming vrij: de stakingswinst. U kunt deze winst gebruiken voor uw pensioenaanvulling. U bent hierbij wel afhankelijk van de waarde van uw bedrijf op het moment dat u met pensioen gaat.

Als u verzekerd wilt zijn van een goed inkomen, is het zaak om zelf te onderzoeken wat er voor u en uw gezin geregeld is. Bijmans Assurantiën helpt u hier graag bij. Aan de hand van een gedegen inventarisatie maken wij uw pensioen inzichtelijk en zorgen voor oplossingen om uw pensioeninkomen te verbeteren. Natuurlijk houden we daarbij rekening met uw persoonlijke situatie en behoeften. Want een goed pensioen zorgt ervoor dat u na pensionering kunt blijven doen wat u gewend bent.

Meer informatie of vragen over uw pensioen?
Maak een afspraak online of neem contact met ons op.

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×