Verzekeringen voor vervoer

Verzekeringen voor vervoer

Verzekeringen voor uw woning

Verzekeringen voor uw woning

Verzekeringen voor uzelf

Verzekeringen voor uzelf

Verzekeringen voor uw vrije tijd

Verzekeringen voor uw vrije tijd

Hypotheken

Hypotheken

Woonlastenverzekering

Blijven wonen, ook als het tegenzit? Gaat u een huis kopen? Of heeft u al een eigen huis? Dan is het belangrijk dat u financieel goed beschermd bent tegen onverwachte situaties zoals een langdurige ziekte, een ongeval of het kwijtraken van uw werk.

In deze situaties kunnen uw inkomsten aanzienlijk dalen. Kunt u in zo’n geval uw woonlasten nog wel betalen? En als dat het geval is, houdt u voldoende over om prettig te leven?

Met een Woonlastenverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over het betalen van de woonlasten. Die kunt u gewoon blijven betalen.

Arbeidsongeschiktheid

Eind 2015 ruim 800.000 arbeidsongeschikten in Nederland. Arbeidsongeschiktheid heeft vaak een forse inkomensdaling tot gevolg. Vooral bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Jaarlijks komen zo’n 40.000 werknemers in de WIA vanwege arbeidsongeschiktheid. Het jaarlijks risico op arbeidsongeschiktheid is hiermee veel groter dan het jaarlijks risico op overlijden. Maar weinig mensen realiseren zich dat. De meeste mensen die in de WIA terechtkomen wordt ‘gedeeltelijk arbeidsongeschikt’ verklaard. Van hen wordt verwacht dat ze voor een deel aangepast blijven werken. In de praktijk blijkt het vinden van passend werk voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten bijzonder lastig. Voor deze groep zijn de inkomensgevolgen veelal desastreus, zij kunnen terugvallen op 28% van het minimumloon, ongeveer € 6.000 bruto per jaar.

De meeste werkgeversregelingen (WGA hiaatverzekeringen) dekken dit probleem niet volledig. Zij vullen het inkomen slechts in beperkte mate aan waardoor er nog steeds een enorm inkomenstekort aanwezig blijft.

De manieren om arbeidsongeschiktheid te beoordelen

Arbeids(on)geschiktheid kan op verschillende manieren worden beoordeeld. Deze manieren worden criteria genoemd. Bij aanvang van de verzekering moet er een keuze voor een criterium worden gemaakt. De keuze voor een criterium kan gevolgen hebben voor de uitkering. Bij een Woonlastenverzekering kunt u kiezen uit de volgende 3 criteria:

  • Gangbare arbeid
    Hierbij wordt bepaald in welke mate er nog werkzaamheden kunnen worden gedaan. Hierbij wordt geen rekening gehouden met ervaring of opleiding.
  • Passende arbeid
    Hierbij wordt bepaald in welke mate er nog werkzaamheden kunnen worden gedaan. De werkzaamheden moeten aansluiten op ervaring en opleiding.
  • Beroepsarbeid
    Hierbij wordt bepaald in welke mate het eigen beroep kan worden uitgeoefend.

Als voorbeeld een mannelijke fysiotherapeut. Hij krijgt een aandoening. Hij kan geen lichamelijke zware inspanning meer aan, die noodzakelijk is voor het beroep fysiotherapeut.

Beoordeling op basis van gangbare arbeid
Deze persoon kan nog werken in een aantal beroepen waarbij geen zware lichamelijke inspanning is vereist. Deze beroepen hoeven niet aan te sluiten op zijn ervaring en opleiding. Bijvoorbeeld accountmanager. In dit voorbeeld kan hiermee hetzelfde worden verdiend als het oude inkomen. Daarom is er geen sprake van arbeidsongeschiktheid.

Beoordeling op basis van passende arbeid
Deze persoon kan nog werken in een aantal beroepen waarbij geen zware lichamelijke inspanning is vereist. En deze beroepen sluiten aan op de ervaring en opleiding. Bijvoorbeeld: medisch acceptant bij een verzekeringsmaatschappij. In dit voorbeeld kan hiermee 60% van het oude inkomen worden verdiend. Daarom is deze persoon voor 40% arbeidsongeschikt.

Beoordeling op basis van beroepsarbeid
Deze persoon kan niet meer werken als fysiotherapeut. In dit voorbeeld is hij hiermee volledig arbeidsongeschikt.

Is uw interesse gewekt?

Maak een afspraak om advies in te winnen over een Woonlastenverzekering!

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×