Verzekeringen voor vervoer

Verzekeringen voor vervoer

Verzekeringen voor uw woning

Verzekeringen voor uw woning

Verzekeringen voor uzelf

Verzekeringen voor uzelf

Verzekeringen voor uw vrije tijd

Verzekeringen voor uw vrije tijd

Hypotheken

Hypotheken

Caravanverzekering

Eén flinke hagelbui kan ervoor zorgen dat het dak van uw caravan meer weg heeft van een vergiet dan van een echt dak. Logisch dus dat hagel voor veel caravanbezitters een belangrijke reden is om een speciale caravanverzekering af te sluiten. Een caravanverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De verzekering dekt schade aan de caravan, maar ook aan de bijbehorende voortent of luifel en de inboedel. De verzekering biedt dekking voor vrijwel alle schadeoorzaken. U kunt daarbij denken aan brand, ontploffing, diefstal, inbraak en stormschade. Ook de kosten die nodig zijn om uw caravan op te ruimen, te bewaken of te transporteren zijn gedekt.

Veelgestelde vragen

Voor wie en waarom?

Veel mensen denken dat de caravan onder de autoverzekering valt. Dat is alleen het geval als de caravan is aangekoppeld aan de auto en dan alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dat betekent dat alleen de schade die u aan anderen aanricht is verzekerd. Voor eventuele schade aan uw eigen caravan draait u in dat geval zelf op. Als de caravan niet aan uw auto is gekoppeld, geldt de WA-dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering. Ook dan is alleen schade die u anderen toebrengt gedekt. Veel mensen met een nieuwe caravan kiezen er daarom voor om hun caravan apart te verzekeren. Dat geldt natuurlijk ook als u liever niet uw eigen schade betaalt. Overigens hanteren verzekeraars altijd een bepaalde periode waarin ze de nieuwwaarde van je caravan vergoeden. Daarna vindt de vergoeding tegen dagwaarde plaats. Meestal is dat na een periode van vaste afschrijving, maar het kan geen kwaad om dat apart na te vragen, zodat u weet waar je aan toe bent. De inboedel is wel tegen nieuwwaarde verzekerd.

Wat is een caravanverzekering?

Uw caravan kan op veel manieren beschadigen. Kortsluiting heeft brand veroorzaakt. Hagel heeft het dak beschadigd. Of vandalen hebben uw ruiten ingetikt. Met de caravanverzekering kunt u schade door dit soort gebeurtenissen verzekeren.

Welke risico’s dekt een caravanverzekering?

Uw caravan en spullen

Over het algemeen dekt een caravanverzekering schade aan uw caravan veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, hagel, vandalisme of diefstal. Uw caravan zelf is dus verzekerd. Maar ook spullen in, aan en op uw caravan. Welke spullen precies verzekerd zijn, leest u in de polisvoorwaarden van uw eigen verzekering.

Uw aansprakelijkheid

Kiest u voor een wettelijke aansprakelijkheidsdekking? Dan vergoedt de verzekeraar de schade waarvoor u aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als u schade met uw caravan aan anderen veroorzaakt. Let op: u bent alleen gedekt als de caravan is losgekoppeld van uw auto. Is de caravan aan uw auto vastgekoppeld? Dan is schade aan anderen gedekt onder de verplichte WAM-verzekering van de auto.

Materiële schade …

Gaat het om blikschade of kapotte spullen? Dan is sprake van materiële schade. De afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite.

… of letselschade

Zijn er doden of gewonden in het spel? Er is dan letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld. Het kan gaan om gevoelige en ingewikkelde situaties. Hierdoor kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren. Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.

Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Voor de caravanverzekering geldt soms een eigen risico (u spreekt met uw verzekeraar af dat u een bepaald bedrag van de schade zelf betaalt. Dat is uw eigen risico).

Wij handelen uw schade af

Nadat u schade heeft gemeld, regelen wij zo snel mogelijk de afwikkeling hiervan. Dat doen wij met de persoon bij wie u schade heeft veroorzaakt. Het is daarbij belangrijk dat wij de toedracht en de omvang van de schade goed kunnen beoordelen. Neem bij schade daarom zo snel mogelijk contact met ons op. Eventueel kunnen wij bij schade een expert inschakelen (Een expert beoordeelt de schade die is ontstaan. Ook stelt hij de hoogte van de schade vast).

Het proces om letselschade (letselschade is schade aan mensen en hun gezondheid) af te handelen, is vaak complexer en gevoeliger dan bij materiële schade (materiële schade is schade aan een auto of verlies van spullen. Denk aan blikschade). Daarom zijn hiervoor regels opgesteld: de Gedragscode Behandeling Letselschade. Verzekeraars houden zich bij letselschadebehandeling aan deze gedragscode.

Wat zijn uw verplichtingen?

  • U geeft ons volledige en juiste informatie als u de verzekering afsluit. Zo kunnen wij precies het risico inschatten en de premie vaststellen. Wanneer u niet eerlijk of volledig bent bij het afsluiten of tijdens de looptijd van de verzekering, dan kan dit betekenen dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade. Het kan ook betekenen dat de verzekeraar de verzekering opzegt.
  • U laat het aan ons weten als er tijdens de looptijd van de verzekering iets verandert in uw situatie of omstandigheden. Denk aan een adreswijziging of een verandering aan uw caravan.
  • U betaalt de premie op tijd, anders loopt u de kans dat er geen dekking is als er iets gebeurt.
  • U doet er alles aan om schade te voorkomen en te beperken.
  • Wanneer u toch schade heeft of maakt, dan meldt u dit zo snel mogelijk aan ons. U geeft ons altijd volledige en juiste informatie.

Welke factoren bepalen de hoogte van de premie?

Een aantal dingen is belangrijk als wij de premie berekenen. Wij kijken onder andere naar:

  • het soort, type en de grootte van de caravan;
  • het materiaal waarvan de caravan is gemaakt;
  • de aanschaf of nieuwprijs van de caravan, inclusief eventuele accessoires. Zoals een caravanmover en de voortent;
  • het bouwjaar van de caravan.

Meer weten? Neem contact met ons op en maak een afspraak.

Plan zelf uw afspraak

Bijmans Afspraak Plannen

Laatste nieuws

Advieskeuze.nl

Bijmans-advieskeuze

beoordeel ons
×